Πέντε εξωτικά εσπεριδοειδή με περίεργη εμφάνιση και ιδιαίτερη γεύση
Από τα μανταρίνια σατσούμα ως το χέρι του Βούδα κι από τις φράπες (τα πομέλο) ως τα μοσχολέμονα της αυστραλασίας (Citrus australasica ή Finger Lime) που μοιάζουν με δάχτυλα τα εσπεριδοειδή παρουσιάζουν τεράστια ποικιλία.
Υποτίθεται ότι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα υπόλοιπα πιο εξωτικά εσπεριδοειδή είναι φρούτα του χειμώνα. Αλλά αφού στην Ελλάδα ο χειμώνας φέτος δεν ήρθε ποτέσπεύδουμε να τα παρουσιάσουμε στην παρούσα φάση που έχει χαλάσει λίγο ο καιρός.
Τα εξωτικά εσπεριδοειδή έχουν περίεργα χρώματα και εκλύουν μεθυστικά αρώματα. Πώς μπορούμε όμως να τα αξιοποιήσουμε;
1. Χέρι του Βούδα
Αυτό το «υβρίδιο χταποδιού και λεμονιού» δεν έχει πολλή σάρκα, αλλά το άρωμα και το ξύσμα από τη φλούδα του μπορούν να μας αποζημιώσουν.
Συγγενεύει με το κίτρο, το οποίο πιθανότατα μετέφεραν στην αρχαία Κίνα βουδιστές μοναχοί από την Ινδία. Σήμερα το φρούτο αυτό είναι δημοφιλές στην Κίνα και την Ιαπωνία και ειδικά την πρωτοχρονιά καθώς συμβολίζει τη χαρά, τον πλούτο και τη μακροζωία. Καλλιεργείται εμπορικά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Η φλούδα δεν είναι πικρή όπως αυτή των υπόλοιπων κίτρων, αλλά είναι εξαιρετικά αρωματική, με μυρωδιά που θυμίζει διασταύρωση λεμονιού με πορτοκάλι. Είναι ιδανική και ως αρωματική προσθήκη σε μαρμελάδες.
Επίσης, οι φλούδες μπορούν να αποξηρανθούν και να γίνουν ζαχαρωτά.
Μπορούν, τέλος, να προστεθούν σε αλκοολούχα ποτά όπως το τζιν και η βότκα και σε τσάγια, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, αλλά και ως αρωματικά για το σπίτι.
2. Φράπα
Η φράπα (Citrus grandis ή Citrus Maxima) είναι κοινή ονομασία αειθαλούς καρποφόρου δέντρου και του καρπού του, τού γένους Κίτρος, που ανήκει στα εσπεριδοειδή (ρουτίδες). Προέρχονται από τη νοτιοανατολική Ασία και τη Μαλαισία και καλλιεργούνται στην Κίνα από την αρχαιότητα.
Προσφάτως καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα. Η κινεζική ποικιλία είναι μεγάλη και χοντρόφλουδη και ο καρπός χωρίζεται σε 18 τεμάχια έναντι 12 του γκρέιπφρουτ.
Θεωρείται πολύ πιθανό ότι το γκρέιπ-φρουτ προέρχεται από μετάλλαξη της φράπας.
Οι φράπες μοιάζουν με τα γκρέιπφρουτ μόνο που είναι τεράστια (εξ ου και ο χαρακτηρισμός ενός εύσωμου ανθρώπου ως «φράπα»).
Οι στυμμένες φράπες δίνουν έναν ωραίο ξινό χυμό σαν του γκρέιπφρουτ, ενώ η φλούδα τους γίνεται ένα νόστιμο αποξηραμένο ζαχαρωτό.
3. Κουμκουάτ
Το κουμκουάτ ανήκει στο γένος Φορτουνέλλα και στην οικογένεια ρυτοειδών (Rutaceae) (= εσπεριδοειδών (Hesperidaceae)) και περιλαμβάνει πέντε είδη αειθαλών θάμνων ή δέντρων.
Η καταγωγή της είναι από τη Κίνα όπου το καλλιεργούσαν από το 12ο αιώνα, έφτασε δε να καλλιεργείται στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα ως καλλωπιστικό φυτό.
Η ονομασία κουμκουάτ σημαίνει στα Κινέζικα χρυσό πορτοκάλι.
Πώς τρώγεται ένα κουμκουάτ; Απομακρύνουμε το κοτσάνι και το τρώμε δίχως να το έχουμε ξεφλουδίσει. Η φλούδα τους θυμίζει πολύ αρωματικό πορτοκάλι και η σάρκα είναι ιδιαιτέρως στυφή, αλλά με έναν ωραίο τρόπο.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια νησιά το είδοςμαργαρίτα. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, γίνεται γλυκό του κουταλιού και θαυμάσιο λικέρ. Ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού και ο πολλαπλασιασμός αλλά και η καλλιέργειά του είναι ίδια όπως τα άλλα εσπεριδοειδή.
4. Μοσχολέμονα της αυστραλασίας (Finger limes)
Τα Αυστραλιανά μοσχολέμονα ή Αυστραλιανά λάιμ (Australian limes) είναι είδη του γένους των φυτών εσπεριδοειδών (Citrus), που είναι ιθαγενή στην Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα.
Αυτά τα είδη που περιλαμβάνονταν στα γένη Microcitrus και Eremocitrus. Έχουν χρησιμοποιηθεί ως πηγή τροφής από τους αυτόχθονες Αυστραλούς, καθώς και τους πρώτους αποίκους, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη Αυστραλιανή κουζίνα, σε προϊόντα όπως μαρμελάδες και σάλτσες.
Τα λάιμ που μοιάζουν με δάχτυλα έχουν μήκος που φτάνει τα 7,5 εκατοστά και το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό τους είναι οι κυψελίδες που περιέχουν τον όξινο και αρωματικό χυμό τους.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γαρνίρισμα σε ψάρι, σε ποτά, ως αρωματική προσθήκη σε φρουτοσαλάτες και σε γλυκά.
Η φλούδα τους γίνεται ζαχαρωτό και μπαίνει σε μαρμελάδες.
5. Μανταρίνια σατσούμα
Τα σατσούμα είναι μεγάλα μανταρίνια από την Ιαπωνία που έχουν χαλαρή φλούδα και ξινή αλλά δροσιστική σάρκα. Επίσης, έχουν πολύ λίγα κουκούτσια.
Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Η γεύση τους είναι γλυκιά με έναν τόνο οξύτητας.
Τα σατσούμα καλλιεργούνται και σε μερικές περιοχές στην Ελλάδα όπως στο Λεωνίδιο Αρκαδίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου