Οι ιστορίες της Φύσης

Εργασία και Χαρά
Για μένα σύμβολο εργασίας είναι οι μέλισσες. Χαρά, σου προκαλούν τα προϊόντα που παράγουν, αλλά κατά βάθος η οργάνωση τους και η διαδικασία παραγωγής τους.
Παραμονή της παραμονής των Χριστουγέννων 2010, με ανάμικτα συναισθήματα λύπης, στενοχώριας και απαισιοδοξίας,  ανεβαίνω τη Μινωος από 62 Μαρτύρων, (δρόμοι της πόλης του Ηρακλείου). Κατά μήκος υπάρχει νησίδα φυτεμένη με μετροσίδηρους. Αυτή την εποχή είναι ολάνθιστοι, με κόκκινα λουλούδια. Στέκομαι και παρατηρώ. Ένα από τα θαύματα της φύσης είναι εδώ.
 Οι μέλισσες. Δουλεύουν ασταμάτητα, από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου. Δεν έχουν αργίες και γιορτές. Παράγουν γι αυτές, για μας για όλο τον κόσμο. Ας τις μιμηθούμε. Καλή προσπάθεια.
Το μήνυμα που μας αφήνουν :
 Η παραγωγή είναι δημιουργία, χαρά,  αισιοδοξία,  δύναμη.


Ο Ιβίσκος και τα μυρμήγκια
Κάποτε, είχα αναλάβει τη φύτευση ενός κήπου. Στο σχέδιο του κήπου υπήρχαν πέντε Ιβίσκοι στη σειρά σε απόσταση ενός μέτρου  ο ένας από τον άλλο. Τη πρώτη μέρα τους φυτέψαμε στη θέση τους, κάναμε λάκκο  ποτίσματος και τους ποτίσαμε. Πηγαίνοντας τη δεύτερη μέρα, βρίσκω  τον  ένα από τους πέντε Ιβίσκους χωρίς φύλλα. Παραξενεύτηκα γιατί όλα του τα φύλλα ήταν επιμελώς κομμένα και πεσμένα κάτω. Ρώτησα, αλλά κανένας από την οικογένεια δεν το έκανε. Έτσι τον αντικατέστησα με άλλον. Την επόμενη μέρα, πάλι τα ίδια. Ήμουν τόσο περίεργος γιατί δεν μπορούσα να το εξηγήσω. Άρχισα λοιπόν να παρατηρώ. Ανακάλυψα μυρμήγκια πάνω στο φυτό. Αυτά έκαναν τελικά τη ζημιά αλλά γιατί;
Μετά από παρατήρηση αρκετής ώρας κατάλαβα τη συνέβαινε, γιατί τα μυρμήγκια έκοβαν τα φύλλα. Στη βάση λοιπόν του Ιβίσκου βρισκόταν η φωλιά τους. Ο Ιβίσκος είχε πολλά φύλλα, εμείς ποτίζαμε, ο ήλιος δεν μπορούσε να φτάσει στη γη για να στεγνώσει το χώμα, έτσι τα μυρμήγκια έκριναν χρήσιμο να κόψουν και τις δυο φορές τα φύλλα του για να λιάζεται η φώλια τους και να στεγνώνει από το νερό. Έτσι υποκλίθηκα στη Σοφία της Φύσης.
Το αποτέλεσμα. Μετά από ένα μήνα  ο Ιβίσκος έβγαλε φύλλα και τα μυρμήγκια είχαν μεταφέρει, στο διάστημα αυτό τη φώλια τους  ένα μέτρο παραπέρα και προσαρμόστηκαν όλα στα καινούρια δεδομένα.
Δίδαγμα: Να παρατηρούμε αλλιώς δε μαθαίνουμε.